Tuesday, November 13, 2018
Apekecoh Media

Aku talak wife aku takpe Baru lafaz akad nikah dah terceraikan isteri akibat gurauan tak bertempat

admin@apekecoh 20th August 2018 Gossip Comments Off on Aku talak wife aku takpe Baru lafaz akad nikah dah terceraikan isteri akibat gurauan tak bertempat

1.png

Bekerja sebagai jurufoto perkahwinan ini memang menyimpan pelbagai pengalaman yang menarik. Terbaru seorang jurufoto berkongsi mengenai peristiwa yang membuatkan beliau dan hadirin majlis raja sehari itu ‘terngaga’ seketika apabila mendengar lafaz talak dari pengantin lelaki yang baru saja selesai akad nikah.

Perihal mengenai talak tidak seharusnya dijadikan sebagai bahan gurauan. Golongan suami perlu berhati-hati dan jangan sesekali membiasakan diri bergurau mengenainya. Terlajak kata, buruk padahnya.

“Mula-mula, dia lafaz “Aku terima nikahnya”. Tetapi ‘Kalau dah jodoh’ bertukar menjadi ‘Kalau dah bodoh’, yang bergurau-gurau tentang perkara talak. kenapa? Kan tak pasal kau ceraikan isteri di depan photographer kau!

Loading...

“Laki dia bang*ng sangat. Saya fikir dia hanya bergurau. Tetapi dia lupa talak rujuk tak boleh dibawa bergurau. Dia hanya cakap, “Aku talak wife aku takpe”.

“Last-last dia cakap dia tak sengaja, bukan dengan niat. Tetapi imam kata dah jatuh. Tok Kadi kata saksi cukup, jadi talak tetap jatuh.

“Aku dengar dengan clear. Bridemaid terngaga dan terkejut. Mujur talak satu. Kalau kena talak tiga, mamp*s. Menyesal tak sudah dia tadi,” tulis jurufoto berkenaan di Facebooknya.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Menurut Mufti Agung Prof. Dr. Ali Jum’ah Muhammad, talak yang terjadi sebelum suami meniduri isterinya dikategorikan dalam talak bain shughra, iaitu talak yang membuat suami isteri tidak boleh rujuk kembali kecuali dengan akad baru.

Sumber: @dylawok

Sumber: thereporter

–> Klik jika rasa post ini patut dibuang

Loading...

Like this Article? Share it!

About The Author

Comments are closed.