Wednesday, December 19, 2018
Apekecoh Media

Labuan Perak catat peningkatan kes HFMD

admin@apekecoh 21st July 2018 Hiburan Comments Off on Labuan Perak catat peningkatan kes HFMD

1.png

Sebanyak 246 kes penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) dicatatkan di Labuan dari Januari hingga pertengahan Jun tahun ini dengan dua tadika dan sebuah pusat jagaan kanak-kanak diarahkan tutup, lapor Bernama.

Jabatan Kesihatan Labuan dalam kenyataannya memaklumkan, berlaku peningkatan jumlah kes tersebut di wilayah itu berbanding 212 kes bagi tempoh sama tahun lalu.

Sebanyak 23 kes HFDM direkodkan dari 7 hingga 14 Julai lalu dan menyebabkan ibu bapa kepada kanak-kanak yang terjejas terpaksa mengambil cuti untuk menjaga anak masing-masing.

Loading...

Sementara itu di Perak juga mencatatkan peningkatan kes HFMD hampir di semua daerah sejak awal Julai lalu.

Menurut Exco Kerajaan Negeri, A Sivanesan berkata, bagi tempoh 8 hingga 14 Julai lalu, sebanyak 158 kes telah dilaporkan berbanding 106 kes pada minggu sebelumnya.

“Secara kumulatif, kes HFMD dari minggu pertama hingga kini adalah sebanyak 2,465 kes, meningkat hampir 100 peratus berbanding 1,256 kes dalam tempoh sama, tahun lalu.

“Sebab yang tepat untuk kenaikan semasa ini sedang dikaji,” katanya.

1.gif

Justeru, ibu bapa dinasihatkan mengajar anak-anak untuk menjaga kebersihan diri dengan kerap mencuci tangan dengan air dan sabun bagi mengurangkan kemungkinan dijangkiti dan menyebarkan HFMD.

Sumber: 1citemalaya

–> Klik jika rasa post ini patut dibuang

Loading...

Like this Article? Share it!

About The Author

Comments are closed.