Thursday, October 18, 2018
Apekecoh Media

Apa Itu Murka Respon Shahidan Kassim Apabila Ditanya Tentang Raja Perlis Murka

admin@apekecoh 25th May 2018 Gossip Comments Off on Apa Itu Murka Respon Shahidan Kassim Apabila Ditanya Tentang Raja Perlis Murka

murka%2Bshahidan%2Bkassim.jpg

Datuk Seri Shahidan Kassim bertanya kepada para wartawan apakah maksud murka apabila ditanya tentang isu mengatakan Raja Perlis telah murka.

Ini ekoran ketidak hadiran DUN Umo ke majlis angkat sumpat jawatan Menteri Besar Perlis.

Pada majlis berkenaan kesemua 9 orang Adun BN Perlis gagal hadir pada majlis mengangkat sumpah jawatan yang berlangsung pada Khamis pagi, bagaimanapun ia dihadiri tiga Adun Pakatan Harapan (PH) dan dua Adun PAS.

Loading...

Melalui laporan Raja Perlis dikatakan murka dengan kejadian ini.

Ini titah Raja Perlis:

“Lafaz ketika angkat sumpah jelas menyatakan tanggungjawab seorang menteri besar.

“Kalau adik jadi menteri besar, tentu akan beritahu abang sesuatu dan dalam hal ini terus terang saya tidak mahu campur tangan kuasa luar untuk kawal negeri ini.

“Sepatutnya Shahidan (Datuk Seri Shahidan Kassim) bertanding kerusi negeri (jika mahu jadi menteri besar) tetapi dia tidak bertanding di negeri,”

Apabila ditanya tentang isu murka, ini respon dari Shahidan Kasim.

Tonton video:

Pada Khamis pagi, Azlan telah mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Perlis untuk penggal kedua di hadapan Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail di Istana Arau.

Oleh kerana itu, Datuk Seri Shahidan Kassim menuntut supaya Menteri Besar Perlis yang baru dilantik, Datuk Seri Azlan Man dipecat sebagai ahli Umno berkuatkuasa serta merta.

Pengerusi Perhubungan Umno Perlis itu berkata, cadangan pemecatan Azlan dibuat kerana beliau tidak mengikut keputusan parti itu berhubung calon menteri besar yang telah dipersetujui.

Shahidan yang mengadakan sidang media di Kuala Lumpur, berkata Azlan sepatutnya menolak pelantikan itu kerana beliau tidak mendapat sokongan majoriti.

Menurut Shahidan, tuntutan supaya Azlan dipecat itu sudah dimaklumkan kepada Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

“Oleh kerana Azlan Man tak ikut keputusan BN, maka BN Perlis dan Umno Perlis menyarankan pemecatannya serta merta,”

“Mengikut pekeliling dihantar kita boleh lakukan pemecatan kepada mana-mana pihak yang berunding dengan pihak lain tanpa kebenaran kita.

“Jadilah MB tanpa apa-apa parti,”

“Umno boleh pecat Tun Daim, Rais Yatim… kami pun pecat dialah (Azlan). Kami minta dia dipecat berkuatkuasa hari ini tapi (Umno) Pusat kena maklum (keputusan),”

Mengulas lanjut mengenai perkara itu, Shahidan berkata Ahmad Zahid sudah menandatangani watikah pertama pelantikan MB Perlis sebaik sahaja beliau memenang jawatan sebagai pengerusi BN.

“Kita dah minta setiausaha agung tandatangan watikah pertama, dia sign dan setuju… lepas tu Zahid sign apabila beliau pegang jawatan pengerusi BN,”

“Seminggu sebelum raya nanti, semua sembilan Adun BN ini akan menghadap Tuanku dan meminta Tuanku melantik MB yang dicalonkan pengerusi BN (Ahmad Zahid)”

Malah Shahidan turut meminta campur tangan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menyelesaikan krisis yang melanda negeri itu.

“Kami memohon supaya Tun Dr Mahathir campur tangan dan kaji semula kuasa melantik menteri besar.

“Apakah boleh dipilih mengikut kehendaki hati atau keputusan majoriti?”

Untuk pengetahuan, BN menang 10 daripada 15 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada PRU14, 9 Mei lalu. Itulah perkembangan terkini yang berlaku di Perlis.

Sumber: beritamemey

–> Klik jika rasa post ini patut dibuang

Loading...

Like this Article? Share it!

About The Author

Comments are closed.