Thursday, October 18, 2018
Apekecoh Media

Saya takut dedahkan perkara yang berlaku Emilia Hanafi

admin@apekecoh 24th May 2018 Gossip Comments Off on Saya takut dedahkan perkara yang berlaku Emilia Hanafi

1.png

Pada tahun 2016, kes yang melibatkan ahli perniagaan terkenal Datuk SM Faisal dan bekas isterinya Emilia Hanafi menjadi tular di media sosial gara-gara tersebarnya video insiden perebutan anak di antara mereka berdua. Pasangan ini telah bercerai pada bulan Mac tahun tersebut.

Sebelum ini, SM Faisal telah didakwa memukul Emilia pada 22 November 2015 di kediaman mereka di Desa Sri Hartamas.

Emilia melalui status terbarunya di Instagram meluahkan apa yang terbuku di hatinya selama ini. Bagi Emilia, keadilan tidak berpihak kepadanya sebelum ini. Namun, setelah pembebasan Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI), dia melihat satu jalan keadilan yang ditemui dan menjadikan fasa kehidupan yang dilalui DSAI sebagai satu inspirasi.

Loading...

Status Emilia bukan sahaja telah menarik perhatian dan simpati netizen malahan ramai selebriti turut memberikan sokongan dan dorongan kepada Emilia untuk menuntut keadilan.

Ahli parlimen Muar, Syed Saddiq juga turut memberikan kata-kata semangat kepada Emilia dan beliau berharap dapat berjumpa dengan Emilia satu hari nanti.

“You must have the passion to speak up for those who are voiceless” – YB Syed Saddiq Abdul Rahman Keep on inspiring, Insyallah and thank you YB @syedsaddiq @geezack @marissahanafi

A post shared by Emilia Hanafi (@emiliahanafi) on May 15, 2018 at 9:10am PDT

PEMBEBASAN Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memberikan sinar baru kepada semua mangsa penganiayaan dan kezaliman. Walaupun dizalimi, beliau teruskan perjuangan dan cekal dalam menghadapi cabaran dan fitnah yang dilemparkan.

After going throug certain events in my life for the past few years, I can now appreciate the scarifies he has done and the injustices that he sufferes. Truly inspired by his story.

What I went through is nothing as compared to what he has done through for teh 20 years. Saya amat mengkagumi perjuangan dan semangat beliau. It also inspires the voiceless victims of violence and injustice to start speaking up and not be afraid anymore. Indeed, truth and justice will always prevail eventually. InshaAllah.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Ramai yang bertanya apa tindakan yang saya ambil selepas insiden yang berlaku ke atas saya. Saya ingin terangkan sedikit bagi mengelakkan kekeliruan. Selepas insiden keganasan terhadap saya pada pada bulan November 2015, laporan polis telah dibuat. Mahkamah telah mengeluarkan beberapa Perintah Perlindungan untuk melindungi saya dan anak-anak daripada keganasan si dia.

‘Si dia didakwa di Mahkamah Majistret Jenayah (di bawah S.326A Kanun Keseksaan) tetapi kes tersebut telah beberapa kali ditangguhkan ( hampir lebih dari satu tahun setengah).

Tidak ada perbicaraan penuh dijalankan. Saya tidak pernah dipanggil sebagai saksi dan langsung tidak diberi peluang mengemukakan bukti dan keterangan.

Pada 30 Ogos 2017 Mahkamah Majistret Jenayah Kuala Lumpur telah membuat keputusan mengatakan si dia’ dilepaskan dan dibebaskan tanpa perbicaraan yang saya difahamkan atas sebab teknikal sahaja. Semua orang terkejut. Saya meminta pandangan beberapa pihak, mereka kata keputusan sedemikian adalah tidak logik dan tidak munasabah.

Bagaimana boleh dilepaskan dan dibebaskan tanpa bicara atau dikatakan tidak bersalah? Pihak Pendakwa Raya serta merta memfailkan rayuan. Saya difahamkan Pendakwa Raya pun dah dipindahkan ke tempat lain. Jadi saya tidak bersetuju jika dikatakan kes tersebut telah ‘diadili.

Di mana keadilannya sedangkan bukti yang ada jelas terpampang. Medical report pun ada. Sekurangnya bukti dikemukakan dan si diadan saya dipanggil untuk beri keterangan di Mahkamah Tapi, itu semua tidak berlaku. Wallahualam.

Sebelum ini, saya takut mendedahkan perkara yang berlaku kerana beberapa kali saya dan ahli keluarga difitnah, diekori, diganggu dan macam-macam lagi. Namun, begitu banyak sokongan diberikan oleh orang ramai untuk saya terus berjuang mempertahankan hak anak-anak dan saya serta keluarga.

Kami hanya mahukan keadilan dan tidak mahu ditindas. Saya sangat terharu atas sokongan orang ramai. Terima kasih pada yang mendoakan. I wish to thank everyone for the love, doa and support you have shown me. Hanya Allah SWT yang mampu membalasnya.

For the voiceless victims of violence and injustice we do need to start speaking up and be more courageous. Bismillah. I am not afraid anymore. I will be heard.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Sumber: Emilia Hanafi

Sumber: thereporter

–> Klik jika rasa post ini patut dibuang

Loading...

Like this Article? Share it!

About The Author

Comments are closed.