Monday, October 22, 2018
Apekecoh Media

Isu Baitulmaqdis Lepas Lama BERDIAM DIRI Akhirnya PBB Mula Bersuara

admin@apekecoh 17th December 2017 Hiburan Comments Off on Isu Baitulmaqdis Lepas Lama BERDIAM DIRI Akhirnya PBB Mula Bersuara

Isu Baitulmaqdis. Lepas Lama BERDIAM DIRI Akhirnya PBB Mula Bersuara | Saya Luv Islam Ketika banyak negara dunia menentang langkah Trump umum Baitulmaqdis jadi ibu kota Israel, akhirnya lepas lama berdiam diri, PBB mula mengeluarkan draf resolusi sebagai jawapan yang ditunggu ramai. Jom baca dan kongsikan. Allahuakbar.

PENGIKTIRAFAN TRUMP TAK SAH

Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang mempertimbangkan resolusi draf mendapati sebarang perubahan kepada status Baitulmaqdis tidak mempunyai kesan perundangan, dan perlu dikekal seperti sebelum itu.

Mesir mengedarkan teks draf itu semalam, dan diplomat berkata, majlis akan mengundi berhubung langkah dicadangkan seawal esok.

Loading...

Presiden Donald Trump mengumumkan Baitulmaqdis sebagai ibu kota Israel pada 6 Disember lalu yang mencetuskan bantahan dan kritikan keras.

Resolusi itu menekankan Baitulmaqdis ialah isu yang perlu diselesaikan menerusi rundingan dan meluahkan kekesalan mendalam terhadap keputusan mengenai Baitulmaqdis, tanpa menyebut tindakan Trump.

Sebarang keputusan dan tindakan yang mengubah sifat, status atau kedudukan demografi Baitulmaqdis tidak mempunyai kesan perundangan, tidak sah dan terbatal dan perlu dibatalkan, menurut draf.

AMERIKA AKAN GUNA KUASA VETO

Diplomat berkata, mereka menjangka AS akan menggunakan kuasa veto untuk menghalang langkah itu, manakala kebanyakan 14 negara anggota majlis berkenaan dijangka menyokong resolusi itu.

Draf itu menggesa semua negara tidak membuka kedutaan di Baitulmaqdis, membayangkan kebimbangan kerajaan lain akan mengikut jejak AS.

Ia menuntut semua negara anggota tidak mengiktiraf sebarang tindakan yang bertentangan dengan resolusi PBB mengenai status bandar raya berkenaan.

Sumber : Berita Harian

The post Isu Baitulmaqdis. Lepas Lama BERDIAM DIRI Akhirnya PBB Mula Bersuara appeared first on SAYALUVISLAM.

Sumber: 1citemalaya

Sumber: 1citemalaya

–> Klik jika rasa post ini patut dibuang

Loading...

Like this Article? Share it!

About The Author

Comments are closed.