Thursday, December 13, 2018
Apekecoh Media
Spotlight

Tidak Dapat Tawaran Berlakon Netizen Nasihat Norlia Ghani Ke Masjid Di Usia Senja Ini Penjelasan Norlia Ghani

admin@apekecoh 25th July 2017 Gossip Comments Off on Tidak Dapat Tawaran Berlakon Netizen Nasihat Norlia Ghani Ke Masjid Di Usia Senja Ini Penjelasan Norlia Ghani

2utC7qX

PELBAGAI kutukan diterima pelakon Norlia Ghani selepas dia berkongsi rasa sedih tidak mendapat tawaran sejak Ramadan lalu sehingga ada yang menyuruhnya bertaubat.

Netizen turut mengutuk pada usia 69 tahun ini, Norlia seharusnya mendekatkan diri kepada Allah berbanding sibuk memikirkan hal dunia iaitu terus menjadi pelakon.

Rentetan luahan itu menjadi viral, Norlia akhirnya tidak malu untuk membuka cerita kenapa dia perlu berlakon pada usianya sekarang.

Loading...

Sebak sebenarnya mendengar luahan hati ibu tunggal ini yang masih perlu bekerja mencari rezeki berbanding ibu-ibu lain seusianya.

Biarlah apa orang nak kata sebab tak semua orang tahu artis veteran ni bukan hidup senang. Orang luar ingat semua artis tu kaya.

Yalah kita ni bila keluar rumah kena pakai cantik-cantik sebab kita artis tapi belum tentu kita ada duit, ujar Norlia membuka bicara kepada mStar Online.

2utlCva

Norlia Ghani bersyukur kerana pada usia 69 tahun dia masih sihat untuk mencari rezeki.

Saat ditemui pada majlis rumah terbuka anjuran Persatuan Karyawan Malaysia pada Isnin itu Norlia dengan nada merendah diri berkata, kalau dia tidak berlakon, macam mana dia hendak menyara hidup?

Ujarnya, makan minum, bil air, elektrik semuanya perlu dibayar. Sewa rumah juga hendaklah dijelaskan tiap-tiap bulan.

Sebab itulah pada usia sekarang dia masih perlu bekerja untuk menampung kehidupannya.

Saya masih lagi tinggal menyewa. Sebulan kena bayar sewa dalam RM1,000 lebih. Saya ada mohon rumah PPR (rumah pangsa Projek Perumahan Rakyat) dah sekian lama tapi sampai sekarang tak dapat.

Nak harapkan anak-anak, memang mereka ada bantu tapi mereka pun ada keluarga sendiri. Takkan kita nak minta duit anak-anak pula? tambahnya yang kini tinggal bersama seorang anak lelaki yang tidak mampu bekerja kerana sakit.

Menurut Norlia lagi, seorang lagi anaknya iaitu pelakon Rusdi Ramli tidak melepaskan tanggungjawab membantunya namun dia tidak mengharapkan aktor itu yang mempunyai tanggungjawab lain iaitu keluarganya sendiri.

2vW6yUS

Antara komen netizen apabila Norlia Ghani berkongsi kisah tiada tawaran berlakon sejak Ramadan lalu.

Jelas Norlia yang gemar membahasakan dirinya Mama, dia dibayar sebanyak RM6,000 untuk berlakon watak utama dalam sesebuah telefilem.

Biasanya seseoang itu dibayar antara RM10,000 hingga RM12,000 namum dia terpaksa akur dengan jumlah ditawarkan kerana dia bukan pelakon muda.

Kalau orang muda tu, produser sanggup bayar puluh ribu untuk watak utama. Kalau veteran macam Mama ni, dia orang bayar RM6,000. Jumlah tu memang sikit tapi apa nak buat, kalau tak ambil, macam mana nak makan? soalnya.

Kata Norlia, ada juga sesetengah pelakon veteran sanggup menerima bayaran walaupun dibayar RM2,000 atau RM3,000 saja demi mencari sesuap nasi.

Ujarnya, menjadi pelakon tidak seindah seperti yang dilihat di televisyen sebaliknya kehidupan mereka sengsara terutamanya ketika usia semakin lanjut.

Jika hendak berniaga pula kata Norlia seperti yang dicadangkan oleh netizen, itu semua memerlukan modal dan kebolehan.

Wang yang diperoleh hasil berlakon tidak sempat untuk dijadikan modal kerana ia perlu bagi kegunaan harian. Selain itu belum tentu mereka akan menerima tawaran lain pada bulan-bulan berikutnya.

Saranan netizen yang menasihatinya ke masjid pula kata Norlia, dia bukan tidak ingat Tuhan sebaliknya sentiasa bersyukur dengan kehidupannya hari ini.

Alhamdulillah pada usia sekarang saya masih sihat, kuat. Saya bersyukur banyak-banyak dan soal rezeki juga saya serahklan kepada Tuhan. Pada usia sebegini jangan ingat saya tak fikir di sana (kematian) tetapi rezeki, tetap perlu dicari, katanya

sumber : Mstar.com

www.kakishare.my

Sumber : kaki share

Sumber :

Sumber: jubahsemalam

–> Klik jika rasa post ini patut dibuang

Loading...

Like this Article? Share it!

About The Author

Comments are closed.