Wednesday, May 23, 2018
Apekecoh Media

Pengasuh Letak Bedak Pada K3maluan Anak Saya Dan Ia Sebenarnya Membawa Kesan Buruk Pada Rahim

admin@apekecoh 31st May 2017 Gossip Comments Off on Pengasuh Letak Bedak Pada K3maluan Anak Saya Dan Ia Sebenarnya Membawa Kesan Buruk Pada Rahim

2rUy8Dl

oleh PnNazira Nazirbuat9bulan10hari.

Assalamualaikum sis. Semalam saya bawa anak perempuan saya (2 tahun) ke klinik selepas sebulan dia asyik garu garu di bahagian sulitnya… mulanya saya ingat tak ada apa.. sebab tak merah pun…. lepas doctor check… rupanya ada ketulan putih melekat di kawasan sulit anak saya & doctor cakap mybe ada yg dah menempel dalam dinding faraj anak saya…

Lepas doctor cuci dengan kapas perlahan lahan, banyak ketulan putih macam bedak sejuk yang keluar. Dlm separuh sudu kecil ketulan & serbuk2 tu.

Loading...

Lepas doctor soal selidik saya… baru saya perasan rupanya pengasuh yang jaga anak saya selalu letakkan bedak di kemaluan anak saya setiap kali tukar lampin..

Mulanya saya tak tahu pun benda ni bahaya… saya pun tak pernah tegur… tapi doctor cakap dengan letak bedak ni di kemaluan, seseorang perempuan tu boleh dapat kanser & susah nak mengandung bila dia besar nanti=(

Terkejut saya masa tu…. dulu2 pun saya nampak makcik makcik saya letak pada anak diorng… tapi tak sangka pulak benda tu tak boleh. Semoga ibu ibu di 9bulan10hari berjaga jaga dengan benda ni.

Saya pernah post kesedaran seperti ni 25 January lepas….. & sebenarnya memang ramai mommy tak alert pasal ni=(

Tahukah anda….sihat atau tidak rahim seseorang wanita banyak bergantung seawal kelahirannya lagi termasuklah kita kita ni….

Anak anak perempuan mudah dijangkiti kuman di faraj apabila meletakkan bedak direct ke bahagian sulitnya. Pernah tak buat?

Bahan utama nak buat bedak talkum ni ada magnesium silicate hydroxide yang kita kenal sebagai talc, mengandungi bahan beracun yang zarahnya menyebabkan tumor dalam ovari dan paru paru. – (Pendedahan Persatuan Pengguna Pulau Pinang – 2009).

Walaupun benda ni dah didedah lama, but still ada parents yang masih gunakan talkum dengan niat ‘mewangikan’ anak, finally anak disahkan kanser sebab kita=(

Banyak kajian menemui zarah zarah talc dalam tumor ovari wanita disebabkan mereka kerap menyapu bedak talkum pada alat sulit.

Zarah talc ini boleh sampai ke sistem pembiakan dan terbenam dalam lapisan ovari=(

Walaupun pemakaian talkum seminggu sekali di bahagian sulit, tapi ia sudah cukup menambah risiko kanser 36% dan 41% bagi mereka yang memakainya setiap hari. Nauzubillah….

Bukan tu saja, debu putih halus daripada talc yang berterbangan ni boleh disedut bayi dan terdedah kepada masalah laluan pernafasan membengkak dan boleh menyebabkan pneumonia. Part ni melibatkan bayi lelaki & perempuan.

Sebab tu parents kena alert…. talcum… asap rokok… pemakanan.. life style.. semua tu kena jaga untuk membantu anak anak mudah hamil.

Tips MENYAYANGI RAHIM bagi setiap wanita seawal bayi lagi
Lepas doctor soal selidik saya… baru saya perasan rupanya pengasuh yang jaga anak saya selalu letakkan bedak di kemaluan anak saya setiap kali tukar lampin..
Mulanya saya tak tahu pun benda ni bahaya… saya pun tak pernah tegur… tapi doctor cakap dengan letak bedak ni di kemaluan, seseorang perempuan tu boleh dapat kanser & susah nak mengandung bila dia besar nanti=(
Terkejut saya masa tu…. dulu2 pun saya nampak makcik makcik saya letak pada anak diorng… tapi tak sangka pulak benda tu tak boleh. Semoga ibu ibu di 9bulan10hari berjaga jaga dengan benda ni.
Saya pernah post kesedaran seperti ni 25 January lepas….. & sebenarnya memang ramai mommy tak alert pasal ni=(
Tahukah anda….sihat atau tidak rahim seseorang wanita banyak bergantung seawal kelahirannya lagi termasuklah kita kita ni….
Anak anak perempuan mudah dijangkiti kuman di faraj apabila meletakkan bedak direct ke bahagian sulitnya. Pernah tak buat?
Bahan utama nak buat bedak talkum ni ada magnesium silicate hydroxide yang kita kenal sebagai talc, mengandungi bahan beracun yang zarahnya menyebabkan tumor dalam ovari dan paru paru. – (Pendedahan Persatuan Pengguna Pulau Pinang – 2009).
Walaupun benda ni dah didedah lama, but still ada parents yang masih gunakan talkum dengan niat ‘mewangikan’ anak, finally anak disahkan kanser sebab kita=(
Banyak kajian menemui zarah zarah talc dalam tumor ovari wanita disebabkan mereka kerap menyapu bedak talkum pada alat sulit.
Zarah talc ini boleh sampai ke sistem pembiakan dan terbenam dalam lapisan ovari=(
Walaupun pemakaian talkum seminggu sekali di bahagian sulit, tapi ia sudah cukup menambah risiko kanser 36% dan 41% bagi mereka yang memakainya setiap hari. Nauzubillah….
Bukan tu saja, debu putih halus daripada talc yang berterbangan ni boleh disedut bayi dan terdedah kepada masalah laluan pernafasan membengkak dan boleh menyebabkan pneumonia. Part ni melibatkan bayi lelaki & perempuan.
Sebab tu parents kena alert…. talcum… asap rokok… pemakanan.. life style.. semua tu kena jaga untuk membantu anak anak mudah hamil.
Tips MENYAYANGI RAHIM bagi setiap wanita seawal bayi lagi

Lepas doctor soal selidik saya… baru saya perasan rupanya pengasuh yang jaga anak saya selalu letakkan bedak di kemaluan anak saya setiap kali tukar lampin..

Mulanya saya tak tahu pun benda ni bahaya… saya pun tak pernah tegur… tapi doctor cakap dengan letak bedak ni di kemaluan, seseorang perempuan tu boleh dapat kanser & susah nak mengandung bila dia besar nanti=(

Terkejut saya masa tu…. dulu2 pun saya nampak makcik makcik saya letak pada anak diorng… tapi tak sangka pulak benda tu tak boleh. Semoga ibu ibu di 9bulan10hari berjaga jaga dengan benda ni.

Saya pernah post kesedaran seperti ni 25 January lepas….. & sebenarnya memang ramai mommy tak alert pasal ni=(

Tahukah anda….sihat atau tidak rahim seseorang wanita banyak bergantung seawal kelahirannya lagi termasuklah kita kita ni….

Anak anak perempuan mudah dijangkiti kuman di faraj apabila meletakkan bedak direct ke bahagian sulitnya. Pernah tak buat?

Bahan utama nak buat bedak talkum ni ada magnesium silicate hydroxide yang kita kenal sebagai talc, mengandungi bahan beracun yang zarahnya menyebabkan tumor dalam ovari dan paru paru. – (Pendedahan Persatuan Pengguna Pulau Pinang – 2009).

Walaupun benda ni dah didedah lama, but still ada parents yang masih gunakan talkum dengan niat ‘mewangikan’ anak, finally anak disahkan kanser sebab kita=(

Banyak kajian menemui zarah zarah talc dalam tumor ovari wanita disebabkan mereka kerap menyapu bedak talkum pada alat sulit.

Zarah talc ini boleh sampai ke sistem pembiakan dan terbenam dalam lapisan ovari=(

Walaupun pemakaian talkum seminggu sekali di bahagian sulit, tapi ia sudah cukup menambah risiko kanser 36% dan 41% bagi mereka yang memakainya setiap hari. Nauzubillah….

Bukan tu saja, debu putih halus daripada talc yang berterbangan ni boleh disedut bayi dan terdedah kepada masalah laluan pernafasan membengkak dan boleh menyebabkan pneumonia. Part ni melibatkan bayi lelaki & perempuan.

Sebab tu parents kena alert…. talcum… asap rokok… pemakanan.. life style.. semua tu kena jaga untuk membantu anak anak mudah hamil.

Tips MENYAYANGI RAHIM bagi setiap wanita seawal bayi lagi


1. Jika ada lelehan @ discharge basuh faraj/wap dengan air garam.


2. Amalan meruang sgt penting untuk make sure dinding faraj kita bersih dari keputihan. Ada banyak yang melibatkan wanita tak alert mengenai kebersihan faraj & dinding rahim, finally bibir rahimnya dijangkiti kuman




3. Makan banyak sayur & buah seawal usia 6 bulan lagi hingga dewasa.


4. Minyak ikan & vitamin C baik utk melawan penyakit rahim.


5. Check jika ada history penyakit rahim dalam family. Setiap penyakit ada kaitan dengan pengaruh baka & 10% boleh menyumbang kepada puncanya.


6. Kahwin & hamil ketika usia 20an mencegah ketumbuhan fibroids & adenomyosis.


7. Tangani stress pada diri.


8. Elakkan makan junk food & fast food – ia bukan saja boleh menyebabkan kegemukkan malah haid yang tidak teratur disebabkan pemakanan & hormone tidak seimbang ini menyebabkan gangguan pada rahim & merosakkannya.


9. Masa period elakkan keluar rumah pada waktu maghrib & malam.


10. Nenas baik bagi wanita yang tidak merancang hamil. Nenas berfungsi untuk bersihkan darah kotor di belakang rahim. Sebab tu masa pregnant orang orang tua tak bagi makan nenas. Dia bersifat mencuci.

ILMU Masalah pada rahim yang menjadi punca wanita sukar hamil ada di dalam buku 9bulan10hari, sila rujuk m/s 20-23. Make sure anda tahu keadaan & kesihatan rahim. Ia sangat penting untuk mengelak kanser.

Semoga setiap wanita selamat dari penyakit rahim.

www.kakishare.my

Sumber : kaki share

Sumber :

Sumber: jubahsemalam

–> Klik jika rasa post ini patut dibuang

Loading...

Like this Article? Share it!

About The Author

Comments are closed.