Thursday, November 15, 2018
Apekecoh Media

Beli rumah hanya mengundang hutang jangka masa panjang menteri saran rakyat sewa rumah lamalama sampai cukup duit beli aset

admin@apekecoh 31st March 2017 Gossip Comments Off on Beli rumah hanya mengundang hutang jangka masa panjang menteri saran rakyat sewa rumah lamalama sampai cukup duit beli aset

1.png

PUTRAJAYA – Memiliki aset hartanah di usia muda hanya mengundang hutang jangka masa panjang, kata Menteri Kewangan II, Datuk Seri Johari Abdul Ghani, semalam.

Sebagai contoh, negara luar seperti United Kingdom (UK), penduduknya lebih suka menyewa lama-lama sebelum mempunyai wang yang mencukupi untuk membeli aset.

“Ia budaya kita, kita tidak percaya kepada sewa. Kita perlu tukar fikiran,” katanya ketika sesi dialog Transformasi Nasional (TN50), lapor Malay Mail Online.

Loading...

“Apabila anda ke UK, mereka hanya menyewa sehinggalah mereka mempunyai wang untuk membuat komitmen jangka panjang,” katanya.

Johari turut mencadangkan lebih banyak rumah mampu milik dibina untuk disewakan, bukannya untuk dibeli. Ramai rakyat Malaysia membuat pinjaman sewa beli pada masa yang muda terutamanya mereka sudah mula mendapatkan pekerjaan baru.

“Sebab itu kita melabur dalam pengangkutan awam untuk keperluan generasi akan datang. Apabila mereka pergi bekerja, mereka tidak perlu membeli kereta lagi,” katanya. – The Reporter

Sumber: thereporter

–> Klik jika rasa post ini patut dibuang

Loading...

Like this Article? Share it!

About The Author

Comments are closed.